Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej - Koczała

PODPROGRAM 2019

PODPROGRAM 2019 – efekty


 

  1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Koczale z terenu województwa pomorskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Chojnicach realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.

  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  3. warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);

  4. skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),

  5. mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),

  6. mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),

  7. cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),

  8. tłuszcze (olej rzepakowy),

  9. dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

2. Pomoc żywnościowa trafiła do 309 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego, gminy Koczała.

3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 15,85696 ton żywności;

  • 2415 paczek żywnościowych;

  • 0 posiłków.

4. W ramach Podprogramu 2019 dla 309 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

  • żywieniowo dietetycznych – 1 spotkanie dla 5 uczestników

  • Kulinarnych - 1 spotkanie dla 4 uczestników

  • Niemarnowania żywności - 2 spotkań dla 5 Uczestników

  • oraz działania niefinansowane w ramach środków towarzyszących dla wszystkich 309 osób (przygotowanie oraz wydanie bezpośrednio odbiorcom podczas dystrybucji żywności materiałów edukacyjno-informacyjnych z tematyki dot. przemocy w rodzinie oraz przemocy wobec osób starszych).


 

 


OGŁOSZENIE !!!

 

Informujemy o wydawaniu żywności dla osób uprawnionych
w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa
2014-2020 Podprogram 2019 w dniu:

 

- 04.08.2020r. (wtorek) od godz. 9.00 do 12.00

(dla osób z Koczały i ul. Miasteckiej)

 

- 05.08.2020r. (środa) od godz. 11.00 do 14.00

(dla pozostałych osób, tj. dla miejscowości poza Koczałą i osób pracujących, które nie mogą odebrać paczki w dniu 04.08.2020r.)

 

Wydawane produkty:

- mleko

- sok jabłkowy

- filet z makreli

- makaron

- szynka drobiowa

- koncentrat

 

Jest to ostania paczka w tym Podprogramie 2019, dlatego proszę stawić się osobiście lub upoważnić inną osobę do odbioru żywności w wyznaczonym dniu

 

 

 

WAŻNE!!!!

 

PRZY ODBIORZE OBOWIĄZKOWE JEST ZAŁOŻENIE MASECZKI
ZAKRYWAJĄCEJ USTA I NOS oraz dezynfekcja rąk po wejściu do budynku

 

Żywność będzie wydawana w magazynie GOPS,
wejście od strony rozładunku
(od. ul Tęczowej, tj. od strony bloków)

[wchodzimy pojedynczo]

 

 

 

 

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU
POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM

PODROGRAM 2019


 

CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – lipiec 2020, a jej celami szczegółowymi są:

    1. organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,

    2. racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,

    3. przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,

    4. prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.


 

OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI:  grudzień 2019 – wrzesień 2020

Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Banki Żywności w Chojnicach [OPR] do Organizacji Partnerskiej Lokalnej Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Koczale [OPL] na terenie województwa pomorskiego, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.

KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:

  1. Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie - których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. d1 402 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 056 PLN dla osoby w rodzinie, stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.


 

  1. Sposób kwalifikacji:

  • OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej  lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy  z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;

  • OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem  przekazywane będą do OPS, , który potwierdza do kwalifikowalność do przyznania pomocy;

  • OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału  w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia  [załącznik nr 6 do wytycznych].

 ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:

Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków.

  1. Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2019 obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 48 kg w tym:

    1. Artykuły warzywne i owocowe:

      1. groszek z marchewką 3,2 kg,

      2. fasola biała 3,2 kg,

      3. koncentrat pomidorowy 1,12 kg,

      4. buraczki wiórki 1,05 kg,

      5. powidła śliwkowe 1,80 kg,

      6. sok jabłkowy klarowny 4l

  2. Artykuły skrobiowe:

      1. makaron jajeczny 4,5 kg,

      2. makaron kukurydziany bezglutenowy 1 kg

      3. ryż biały 3 kg,

      4. kasza gryczana 1,5 kg,

      5. herbatniki maślane 0,8 kg,

  3. Artykuły mleczne:

      1. mleko UHT 7 l,

      2. ser podpuszczkowy dojrzewający 2 kg,

  4. Artykuły mięsne:

      1. szynka drobiowa 2,7 kg,

      2. pasztet wieprzowy 0,48 kg,

      3. filet z makreli w oleju 1,53 kg,

  5. Cukier

      1. cukier biały 4 kg,

  6. Tłuszcze

      1. olej rzepakowy 4 l,

  7. Dania gotowe

      1. gołąbki w sosie pomidorowym 1,7 kg;

  1. Paczka żywnościowa  to minimum kilka artykułów spożywczych [co najmniej 3]  z różnych grup towarowych  wydawanych jednorazowo. Uznaje się za dopuszczalne aby organizacje jednorazowo wydawały artykuły żywnościowe bez ograniczeń co do minimalnej liczby produktów w pojedynczym wydaniu. Zestaw artykułów spożywczych na Podprogram 2019 określony jest dla jednego odbiorcy końcowego, zarówno dla osoby samotnie gospodarującej jak i dla osoby w rodzinie. Pomoc żywnościowa w formie paczek żywnościowych powinna być wydawana osobom najbardziej potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji w Podprogramie 2019.

  2. Posiłek  to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności  gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).

  3. W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się w trakcie realizacji Podprogramu 2019 jest większa niż do danej OPR/OPL będzie większa niż planowana, Instytucja Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 osoby, nie więcej jednakże niż do 80% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 38,8kg). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów spożywczych.

  4. W  uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywnościowe  można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji  lub zwiększyć liczbę opakowań.

  5. W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .

  6. Żywność jest wydawana osobom potrzebującym  w ramach POPŻ nieodpłatnie.

SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:

Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji  żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej - Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. 

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:

Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:

  • warsztaty kulinarne; 

  • warsztaty edukacji ekonomicznej;

  • warsztaty dietetyczne;

  • warsztaty niemarnowania żywności,

  • inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących

Działania towarzyszące mogą odbywać się w formie stacjonarnej lub zdalnej: on-line, telefonicznej, wydawniczej.

Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności.

Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne na rzecz podopiecznych to:

  • włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;

  • grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne);

  • pomoc towarzysząca niezbędna do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);

  • pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;

  • wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.

Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osobaktóra otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.


 

Źródło: Wytyczne Instytucji Zarządzającej dla Instytucji Pośredniczącej i beneficjentów dotyczące działań realizowanych w ramach Programu operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2019 z dnia 26 lutego 2019 r., zaktualizowane w dniu 13 sierpnia 2019, dalej 17 września 2019 r., dalej z 31 stycznia 2020, alej z 17 marca 2020, dalej 21 maja 2020.

https://www.gov.pl/web/rodzina/podprogram-2019

 

 

OGŁOSZENIE !!!

 

Informujemy o wydawaniu żywności dla osób uprawnionych
w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa
2014-2020 Podprogram 2019 w dniu:

 

- 01.07.2020r. (środa) od godz. 9.00 do 14.00

 

 

Wydawane produkty:

- mleko

- groszek z marchewką

- powidła śliwkowe

- pasztet

- sok jabłkowy

- filet z makreli

 

Dodatkowo: słodycze (do wyczerpania zapasów)

 

 

WAŻNE!!!!

 

PRZY ODBIORZE OBOWIĄZKOWE JEST ZAŁOŻENIE MASECZKI
ZAKRYWAJĄCEJ USTA I NOS oraz dezynfekcja rąk po wejściu do budynku

 

Osoby chore, kaszlące, kichające, które mają temperaturę, czują się źle - proszone są
o pozostanie w domach i upoważnienie do odbioru
zdrowego członka rodziny, sąsiada, inną osobę (telefonicznie lub pisemnie).

 

Żywność będzie wydawana w magazynie GOPS,
wejście od strony rozładunku
(od. ul Tęczowej, tj. od strony bloków)

[wchodzimy pojedynczo]

 

 

W razie jakichkolwiek pytań,
prosimy o kontakt telefoniczny (nr tel. 59 857 44 30)

 

OGŁOSZENIE !!!

 

Informujemy o wydawaniu dodatkowej żywności dla osób uprawnionych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2019 w dniu:

 

- 24.06.2020r. (środa) od godz. 10.00 do wyczerpania zapasów

 

 

Wydawane produkty:

- mleko

- napoje.

 

 

 

 

 

WAŻNE!!!!

 

PRZY ODBIORZE OBOWIĄZKOWE JEST ZAŁOŻENIE MASECZKI
ZAKRYWAJĄCEJ USTA I NOS oraz dezynfekcja rąk po wejściu do budynku

 

Osoby chore, kaszlące, kichające, które mają temperaturę, czują się źle - proszone są
o pozostanie w domach i upoważnienie do odbioru
zdrowego członka rodziny, sąsiada, inną osobę (telefonicznie lub pisemnie).

 

Żywność będzie wydawana w magazynie GOPS,
wejście od strony rozładunku
(od. ul Tęczowej, tj. od strony bloków)

[wchodzimy pojedynczo]

 

 

W razie jakichkolwiek pytań,
prosimy o kontakt telefoniczny (nr tel. 59 857 44 30)

OGŁOSZENIE !!!

 

Informujemy o wydawaniu żywności dla osób uprawnionych
w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa
2014-2020 Podprogram 2019 w dniu:

 

- 08.06.2020r. od godz. 9.00 do 12.00

 

(osoby pracujące mogą zgłosić się po odbiór także w dniu 10.06.2020r. od godz. 13.00 do 14.30).

 

 

Wydawane produkty:

- mleko

- groszek z marchewką

- herbatniki.

 

 

 

 

 

WAŻNE!!!!

 

PRZY ODBIORZE OBOWIĄZKOWE JEST ZAŁOŻENIE MASECZKI
ZAKRYWAJĄCEJ USTA I NOS oraz dezynfekcja rąk po wejściu do budynku

 

Osoby chore, kaszlące, kichające, które mają temperaturę, czują się źle - proszone są
o pozostanie w domach i upoważnienie do odbioru
zdrowego członka rodziny, sąsiada, inną osobę (telefonicznie lub pisemnie).

 

Żywność będzie wydawana w magazynie GOPS,
wejście od strony rozładunku
(od. ul Tęczowej, tj. od strony bloków)

[wchodzimy pojedynczo]

 

 

W razie jakichkolwiek pytań,
prosimy o kontakt telefoniczny (nr tel. 59 857 44 30)

 

 

 

ZAPROSZENIE
 

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Koczale zaprasza do udziału w działaniach towarzyszących w formie warsztatów w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2019 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebujących.

 

Warsztaty odbędą w dniu 02.06.2020r.  sala GOPS, ul. Młodzieżowa 8

- warsztat żywieniowo-dietetyczny godz. 9.00-11.00 

- warsztat kulinarny godz. 11.15-13.15
 

 

Celem prowadzonych warsztatów jest wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:
- przekazanie wiedzy dotyczącej zasad zdrowego żywienia,
- wskazanie różnych możliwości przygotowania potraw z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej POPŻ,,
 

Dzięki warsztatom uczestnicy mają szansę nabyć nowe umiejętności, m.in.:
- poznają podstawowe zasady zdrowego żywienia oraz będą potrafili przeanalizować sposób żywienia swojej rodziny
- jak efektywniej wykorzystać produkty otrzymywane w ramach pomocy żywnościowej,
- jak przygotować smaczne i pożywne posiłki z zastosowaniem ww. produktów.

 

Uczestnikami warsztatów mogą być tylko i wyłącznie osoby zakwalifikowane do otrzymania pomocy żywnościowej w ramach POPŻ tj. dla których wystawiono skierowania
do otrzymania pomocy.

Osoby zainteresowane prosimy o wcześniejszy kontakt telefoniczny (59 857 44 30).

 

 

 

 

OGŁOSZENIE !!!

 

Informujemy o wydawaniu żywności dla osób uprawnionych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2019 w dniach:

 

- 26.05.2020r. (wtorek) od 9.00 do 12.00

dla mieszkańców Bielska i Koczały (z wyjątkiem ul. Miasteckiej
i ul. Polnej!!!)

 

 

- 27.05.2020r. (środa) od godz. 9.00 do 12.00
dla mieszkańców miejscowości: Łękinia, Załęże, Wilkowo, Trzyniec, Adamki, Stara Brda Pilska, Zapadłe, Ostrówek, Starzno, Dymin, Niedźwiady, Płocicz.

 

 

- 28.05.2020r. (czwartek) od godz. 12.30 do 14.30
dla mieszkańców Koczały – ul. Miastecka, ul. Polna oraz dla osób pracujących, które nie mogły odebrać żywności wg ww. rozpiski.

 

 

 

WAŻNE!!!!

 

PRZY ODBIORZE OBOWIĄZKOWE JEST ZAŁOŻENIE MASECZKI
ZAKRYWAJĄCEJ USTA I NOS oraz dezynfekcja rąk po wejściu do budynku

 

Osoby chore, kaszlące, kichające, które mają temperaturę, czują się źle - proszone są
o pozostanie w domach i upoważnienie do odbioru
zdrowego członka rodziny, sąsiada, inną osobę (telefonicznie lub pisemnie).

 

Żywność będzie wydawana w magazynie GOPS,
wejście od strony rozładunku
(od. ul Tęczowej, tj. od strony bloków)

[wchodzimy pojedynczo]

 

 

W razie jakichkolwiek pytań,
prosimy o kontakt telefoniczny (nr tel. 59 857 44 30)

 

W związku z aktualizacją Wytycznych Instytucji Zarządzającej dotyczących realizacji POPŻ Podprogram 2019 z dnia 17 i 23 marca 2020 dotyczącej usprawniania realizacji dystrybucji wśród osób potrzebujących wprowadzone następujące zasady postępowania w okresie zagrożenia epidemiologicznego związanego z COVID-19.

  1. Dopuszcza się zmianę terminów dostaw poszczególnych artykułów spożywczych do magazynów organizacji partnerskich i terminów ich dystrybucji w celu dostosowania do bieżących możliwości organizacji partnerskich.

  2. W celu minimalizacji ryzyka zarażenia, zaleca się kwalifikowanie przez OPS/OPL osób najbardziej potrzebujących do pomocy żywnościowej na podstawie przeprowadzonego wywiadu telefonicznego lub z wykorzystaniem innych dostępnych środków komunikacji elektronicznej. Pracownik ośrodka pomocy społecznej, a w przypadku osób bezdomnych także przedstawiciel organizacji partnerskiej samodzielnie lub za pośrednictwem przedstawiciela innej placówki, wypełnia formularz skierowania, zgodnie z wzorem w załączniku nr 5.1 lub formularz oświadczenia zgodnie z wzorem nr 7.1 do Wytycznych IZ. Podpisany formularz przekazuje się w formie elektronicznej lub innej dostępnej formie do właściwej organizacji partnerskiej, która na jego podstawie udostępnia żywność osobie zakwalifikowanej.

  3. W przypadku tymczasowego zawieszenia działalności organizacji wydających posiłki, osobom zakwalifikowanym do pomocy żywnościowej w formie posiłku, zaleca się udostępniać pomoc na wynos lub w formie paczek żywnościowych.

  4. W przypadku osób bezdomnych, dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych, odpowiednio do potrzeb tych osób i możliwości OPR/OPL. Osoby bezdomne zgłaszające się do programu w okresie epidemiologiczny należy zakwalifikować na podstawie załącznika nr 6.1.

  5. Przedstawiciele placówek, w których przebywają osoby bezdomne, takich jak: schroniska, noclegownie, hospicja itp. Nie należących do sieci organizacji partnerskich w ramach POPŻ, mogą w imieniu osoby/osób bezdomnych wypełniać i przekazywać oświadczenia bezpośrednio do organizacji partnerskich, jak również odbierać paczki z żywnością i przekazywać je osobom bezdomnym. Do odbioru paczki z żywnością z OPL uprawnieni są także funkcjonariusze służb takich jak m.in. WOT, Straż Miejska lub Ochotnicza Straż Pożarna.

  6. Prowadząc dystrybucję żywności należy stosować środki ostrożności i stosować się do bieżących zaleceń służb sanitarnych.

  7. Osoba wydająca żywność/dostarczająca żywność osobie uprawnionej zaznacza w formularzu stanowiącym załącznik nr 2 do Wytycznych IZ jakie artykuły spożywcze zostały dostarczone i potwierdza podpisem wydanie artykułów.

  8. Jeśli pomoc żywnościowa została dostarczona przez pracowników innych instytucji lub służb niż organizacje partnerskie, listę wydanych artykułów spożywczych należy przekazać właściwej organizacji partnerskiej.

  9. Działania towarzyszące w okresie zagrożenia epidemiologicznego zostały zawieszone.


OGŁOSZENIE !!!

 

Informujemy o wydawaniu żywności dla osób uprawnionych
w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2019. Żywność będzie wydawana w magazynie Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Koczale przy ul. Zielonej 2
(tylko dla osób, które podpisały skierowania) w dniu:

 

- 13.03.2020r. (piątek) od godz. 8.00 do 14.30.

 

Skład paczki:

 

- cukier

- ser

- makaron jajeczny

 

 

WAŻNE!!!!

Osoby chore, kaszlące, kichające, które mają temperaturę,
czują się źle -
proszone są o pozostanie w domach
i upoważnienie do odbioru zdrowego członka rodziny, sąsiada, inną osobę (telefonicznie lub pisemnie).

 

Prosimy o rozwagę i zachowanie zasad higieny osobistej.

 

 

W razie jakichkolwiek pytań,
prosimy o kontakt telefoniczny (nr tel. 59 857 44 30)

 

 

 

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY

NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM

PODROGRAM 2019


 

CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – lipiec 2020, a jej celami szczegółowymi są:

    1. organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,

    2. racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,

    3. przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,

    4. prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.


 

OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI:  grudzień 2019 – lipiec 2020

Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Bank Żywności w Chojnicach [OPR] do Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL] na terenie województwa pomorskiego, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.

KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:

  1. Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie - których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. d1 402 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 056 PLN dla osoby w rodzinie, stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.

  2. Sposób kwalifikacji:

  • OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej  lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy  z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;

  • OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem  przekazywane będą do OPS, , który potwierdza do kwalifikowalność do przyznania pomocy;

  • OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału  w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia  [załącznik nr 6 do wytycznych].

 ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:

Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków.

  1. Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2019 obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 48 kg w tym:

    1. Artykuły warzywne i owocowe:

      1. groszek z marchewką 3,2 kg,

      2. fasola biała 3,2 kg,

      3. koncentrat pomidorowy 1,12 kg,

      4. buraczki wiórki 1,05 kg,

      5. powidła śliwkowe 1,80 kg,

      6. sok jabłkowy klarowny 4l

  2. Artykuły skrobiowe:

      1. makaron jajeczny 4,5 kg,

      2. makaron kukurydziany bezglutenowy 1 kg

      3. ryż biały 3 kg,

      4. kasza gryczana 1,5 kg,

      5. herbatniki maślane 0,8 kg,

  3. Artykuły mleczne:

      1. mleko UHT 7 l,

      2. ser podpuszczkowy dojrzewający 2 kg,

  4. Artykuły mięsne:

      1. szynka drobiowa 2,7 kg,

      2. pasztet wieprzowy 0,48 kg,

      3. filet z makreli w oleju 1,53 kg,

  5. Cukier

      1. cukier biały 4 kg,

  6. Tłuszcze

      1. olej rzepakowy 4 l,

  7. Dania gotowe

      1. gołąbki w sosie pomidorowym 1,7 kg;

  1. Paczka żywnościowa  to minimum kilka artykułów spożywczych [co najmniej 3]  z różnych grup towarowych  wydawanych jednorazowo. Uznaje się za dopuszczalne aby organizacje jednorazowo wydawały artykuły żywnościowe bez ograniczeń co do minimalnej liczby produktów w pojedynczym wydaniu. Zestaw artykułów spożywczych na Podprogram 2019 określony jest dla jednego odbiorcy końcowego, zarówno dla osoby samotnie gospodarującej jak i dla osoby w rodzinie. Pomoc żywnościowa w formie paczek żywnościowych powinna być wydawana osobom najbardziej potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji w Podprogramie 2019.

  2. Posiłek  to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności  gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).

  3. W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się w trakcie realizacji Podprogramu 2019 jest większa niż do danej OPR/OPL będzie większa niż planowana, Instytucja Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 osoby, nie więcej jednakże niż do 80% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 38,8kg). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów spożywczych.

  4. W  uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywnościowe  można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji  lub zwiększyć liczbę opakowań.

  5. W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .

  6. Żywność jest wydawana osobom potrzebującym  w ramach POPŻ nieodpłatnie.

SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:

Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji  żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej - Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. 


 

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:

Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:

  • warsztaty kulinarne; 

  • warsztaty edukacji ekonomicznej;

  • warsztaty dietetyczne;

  • warsztaty niemarnowania żywności,

  • inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących

Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności.

Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne na rzecz podopiecznych to:

  • włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;

  • grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne);

  • pomoc towarzysząca niezbędna do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);

  • pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;

  • wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.

Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osobaktóra otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.


OGŁOSZENIE !!!

 

Informujemy o wydawaniu żywności dla osób uprawnionych
w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2019.

 

Żywność będzie wydawana w magazynie Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Koczale przy ul. Zielonej 2 (tylko dla osób, które podpisały skierowania) w dniach:

 

- 21.02.2020r. w godz. 8.00-14.00 (piątek)

 

Skład paczki:

- mleko

- olej

- ryż

- koncentrat pomidorowy

- herbatniki

- makaron kukurydziany

- powidła śliwkowe

- filet z makreli

- szynka drobiowa

- buraczki

- sok jabłkowy

 

 

 

Prosimy o przestrzeganie terminu (dnia i godziny) wydawania żywności, zabranie ze sobą dowodu osobistego oraz odpowiednich toreb do spakowania żywności.

 

 

OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

1. Pomoc żywnościowa może być przekazywana do osób spełniających kryteria kwalifikowalności o statusie osoby najbardziej potrzebującej, tj.: osób i rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, spełniających kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej tj. 1 402 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 056 PLN dla osoby w rodzinie. 

2. W załącznikach nr 5-7 do Wytycznych IZ zawarte są następujące dane dotyczące odbiorców końcowych pomocy żywnościowej: 

1) imię i nazwisko, 

2) dochód osoby/rodziny w odniesieniu do kryterium dochodowego określonego na podstawie art. 8 ustawy z dnia 12 marca 2004 roku o pomocy społecznej, 

3) liczba osób wchodzących w skład gospodarstwa domowego, w tym w podziale na: płeć, wiek, 

4) przynależność do grupy docelowej Programu, tj. osoby bezdomne, osoby niepełnosprawne, migranci i osoby obcego pochodzenia, pozostałe osoby (nie dotyczy załącznika nr 6), 

5) powody udzielenia pomocy na podstawie art. 7 ustawy o pomocy społecznej (nie dotyczy załącznika nr 6).

3. Przetwarzanie przez odpowiednio KOWR/OPS/OPO/OPR/OPL danych osobowych w zakresie danych zawartych w ww. załącznikach nr 5-7 do Wytycznych IZ odbywa się na podstawie ustawy z dnia 12 marca 2004 r.o pomocy społecznej (Dz.U.2018 r. poz. 1508 z późn. zm.) co stanowi o zgodnym z prawem przetwarzaniu danych osobowych, o której mowa w art. 6 ust. 1 lit. a rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE L 119 z 4.05.2016, str. 1), dalej jako RODO. 

4. Administratorem danych osobowych osób ubiegających się o zakwalifikowanie do pomocy żywnościowej w ramach Programu i odbiorców końcowych pomocy żywnościowej jest odpowiednio OPR/OPL .

5. Wypełnienie obowiązków informacyjnych określonych a art. 13 i 14 RODO , w toku udzielania pomocy określonej w Programie, następuje przez udostępnienie informacji o przetwarzaniu danych osobowych przez OPR/OPL w widocznym miejscu w budynku, w którym udzielana jest pomoc. 

6. OPR/OPL jako administrator danych zobowiązana jest wdrożyć odpowiednie środki techniczne i organizacyjne, aby przetwarzanie spełniało wymogi RODO i nie naruszało praw i wolności wszystkich osób, których dane osobowe będą przetwarzane w związku z realizacją Programu. 

7. Zabezpieczenia stosowane przez OPR/OPL w celu ochrony danych osobowych polegają co najmniej na dopuszczaniu do przetwarzania danych osobowych wyłącznie osób posiadających pisemne upoważnienie wydane przez administratora danych oraz pisemnym zobowiązaniu osób upoważnionych do przetwarzania danych osobowych do zachowania ich w tajemnicy.

8. Podmioty i osoby realizujące zadania określone w Programie Operacyjnym obowiązane są do zachowania w tajemnicy wszelkich informacji i danych, które uzyskały przy realizacji zadań. 

9. Dane osobowe odbiorców końcowych pomocy żywnościowej administrowane przez OPR/OPL mogą być udostępniane IZ/ KOWR/ OPO w celach związanych z kontrolą i rozliczeniem Programu oraz innym podmiotom jeżeli obowiązek taki będzie wynikać z przepisów prawa. 

10. Do danych osób ubiegających się o zakwalifikowanie do pomocy żywnościowej w ramach Programu i odbiorców końcowych pomocy żywnościowej mogą też mieć dostęp podmioty przetwarzające dane w imieniu ORP/OPL, np. podmioty świadczące pomoc prawną, usługi informatyczne, usługi niszczenia dokumentów, jak również inni administratorzy danych osobowych przetwarzający dane we własnym imieniu, np. podmioty prowadzące działalność pocztową lub kurierską. Podanie przez osoby ubiegające się o zakwalifikowanie do pomocy żywnościowej w ramach Programu i odbiorców końcowych pomocy żywnościowej danych osobowych ma charakter dobrowolny, ale jest niezbędne do skorzystania z pomocy w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.

 

KONTAKTY:

Andrzej Rybus-Tołłoczko – Inspektor Ochrony Danych

iodo@rt-net.pl

 

Magdalena Dobieszyńska – opiekun Banków Żywności

magdalena.dobieszynska@rt-net.pl

+48 888 942 222


 

 

 

 

 

 

 

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 [POPŻ] współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym

 

PO PŻ przyczyniać się będzie do ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego.

 

Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie), stanowiąc systematyczne wsparcie.

 

Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie. Organizacje realizujące proces dystrybucji artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących zobowiązane są prowadzić działania w ramach środków towarzyszących mające na celu w szczególności: 

- włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych,

- pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej),

-wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.

 

Poza powyższymi działaniami realizowanymi w ramach działań statutowych organizacji, prowadzone będą również działania współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w formie:

 

1. warsztatów kulinarnych dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów i dietetyków pokazujących różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,

 

2. warsztatów dietetycznych i dotyczących zdrowego żywienia,

 

3. programów edukacyjnych mających na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności,

 

4. warsztatów edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych).

 

Dodatkowo, każda z organizacji partnerskich regionalnych (OPR – np. Banki Żywności) i organizacji partnerskich lokalnych (OPL – m.in. organizacje partnerskie Banków Żywności) we współpracy z ośrodkami pomocy społecznej (OPS) zobowiązana jest: dostarczać odbiorcom pomocy informacje o miejscach, w których osoby mogą skorzystać z działań w ramach projektów EFS oraz pomoc osobom potrzebującym w korzystaniu z takich działań, współpracować z OPS w celu udzielenia pomocy osobom korzystającym ze wsparcia FEAD na drodze do aktywizacji społecznej, oceniać w uzgodnieniu z OPS czy poszczególne osoby objęte pomocą żywnościową wymagają wsparcia aktywizacyjnego oraz informować odbiorców końcowych o możliwościach uzyskania takiego wsparcia ze środków EFS w poszczególnych regionach (informowanie o możliwości uczestnictwa w konkretnych projektach), kierować osoby zgłaszające chęć korzystania z pomocy żywnościowej do OPS celem oceny w zakresie możliwości objęcia wsparciem aktywizacyjnym.

 

Pomoc Żywnościowa jest dystrybuowana z Banków Żywności [Organizacja Partnerska Regionalna – OPR] do Organizacji Charytatywnych [Organizacji Partnerskich Lokalnych – OPL].


 

 

 

OGŁOSZENIE !!!

 

Informujemy, że rozpoczyna się wydawanie żywności dla osób uprawnionych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2019.

Żywność będzie wydawana w magazynie Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Koczale przy ul. Zielonej 2 (tylko dla osób, które podpisały skierowania) w dniach:

- 30.01.2020r. w godz. 8.00-13.00 (czwartek)

- 31.01.2020r. w godz. 10.00-13.00 (piątek)

 

Skład paczki:

- mleko

- ser

- cukier

- olej

- makaron

- groszek z marchewką

- fasola biała

- powidła śliwkowe

- kasza gryczana

 

Prosimy o przestrzeganie terminu (dnia i godziny) wydawania żywności, zabranie ze sobą dowodu osobistego oraz odpowiednich toreb do spakowania żywności.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UWAGA!!!

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Koczale informuje, że do 20 grudnia 2019r. można zgłaszać się do GOPS w Koczale, w celu weryfikacji sytuacji rodziny i otrzymania skierowania uprawniającego do odbioru żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Pomocą żywnościową w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej
i których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego określonego w ustawie o pomocy społecznej:

- 1.402,00 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej

- 1.056,00 zł w przypadku osoby w rodzinie.

 

Osoby, które chcą korzystać z żywności w ramach Podprogramu 2019 zapraszamy  do wypełnienia oświadczenia i zapisania się na listę (prosimy mieć zaświadczenie z pracy
o zarobkach netto za listopad wszystkich pracujących członków rodziny lub inny dokument potwierdzający dochód – np. decyzję emerytury, decyzję z PUP).

Osoby, które nie zapiszą się na listy żywności i nie wypełnią oświadczenia, nie otrzymają pomocy w ramach Podprogramu.


 


 

Zapraszamy do zgłaszania się do pracowników socjalnych
Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Koczale, ul. Zielona 2, 77-220 Koczała,
od poniedziałku do piątku od godz. 7.00 do 15.00 – biuro 1, biuro 4; telefon 59 857 44 30.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UWAGA!!!

 

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Koczale informuje, że OD 18.11.2019R. MOŻNA ZGŁASZAĆ SIĘ DO GOPS W KOCZALE,
W CELU WERYFIKACJI SYTUACJI RODZINY I OTRZYMANIA SKIEROWANIA
 uprawniającego do odbioru żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

 

Pomocą żywnościową w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego określonego w ustawie o pomocy społecznej:

 

- 1.402,00 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej

- 1.056,00 zł w przypadku osoby w rodzinie.

 

Osoby, które chcą korzystać z żywności w ramach Podprogramu 2019 zapraszamy 
od 18.11.2019r. do wypełnienia oświadczenia i zapisania się na nowe listy.

 

Osoby, które nie zapiszą się na listy żywności i nie wypełnią oświadczenia, nie otrzymają pomocy w ramach Podprogramu.

 

Osoby, które nie korzystają z pomocy społecznej tut. Ośrodka, a które są zainteresowane wsparciem w ramach programu POPŻ, zobowiązane są przedstawić dochody netto za miesiąc poprzedzający zgłoszenie się do tut. Ośrodka, wszystkich członków gospodarstwa domowego.

 

 

 

Zapraszamy do zgłaszania się do pracowników socjalnych
Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Koczale, ul. Zielona 2, 77-220 Koczała,
od poniedziałku do piątku od godz. 7.00 do 15.00 – biuro 1, biuro 4; 
telefon 59 857 44 30.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OGŁOSZENIE !!!

 

Wydawanie żywności dodatkowej

 

w magazynie

 

Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej 

 

w Koczale dla osób uprawnionych:


 

18.11.2019r. (poniedziałek)

 

- od godz. 8.00 do wyczerpania produktów


 

Wydawane produkty*:

- napój gazowany Pepsi

- Kaszotto Winiary

- barszcz czerwony Winiary

 

 

* Ilość produktów jest ograniczona

 

 

 

 

 

 

 

 

OGŁOSZENIE !!!

 

Wydawanie żywności dodatkowej z „MAKRO”w magazynie

 

Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Koczale dla osób uprawnionych:


 

Wtorek – 22.10.2019r. od godz. 8.00


do wyczerpania żywności (ilość ograniczona)


 

 

 

*Żywność dodatkowa wydawana jest tylko w dniu dostawy, ze względu na jej ograniczoną ilość. Do czasu dostarczenia do nas transportu nie mamy pewności jakiego rodzaju dokładnie jest żywność i w jakiej ilości. Nie mamy wpływu na rodzaj i ilość produktów.

Najczęściej są to warzywa, owoce, nabiał.

 

 

 

 

 

 

UWAGA!

Rozpoczęcie POPŻ Podprogram 2019
opóźni się o kilka miesięcy!

 

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Koczale informuje, że zostało wstrzymane wydawanie skierowań uprawniających do otrzymania żywności

z Banku Żywności w Chojnicach w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

 

Decyzja została przekazana nam z Banku Żywności w Chojnicach – wstrzymanie następuje do odwołania. Powodem jest unieważnienie przeprowadzonego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) przetargu na dostarczenie żywności.

 

Informacja o rozpoczęciu Programu będzie zamieszczona na stronie internetowej i w siedzibie Ośrodka.

 

Wcześniej wydane skierowania zostają anulowane. Konieczna będzie kolejna weryfikacja w momencie, gdy otrzymamy informacje z Banku Żywności
o rozpoczęciu Programu.

 

W razie pytań prosimy o kontakt telefoniczny pod nr tel. 59 857 44 30

lub osobiście w siedzibie GOPS w godzinach pracy Ośrodka (7.00-15.00)


 

 

 

 

INFORMACJA

 

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Koczale informuje, że zostało wstrzymane wydawanie skierowań uprawniających do otrzymania żywności
z Banku Żywności w Chojnicach w ramach
Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

 

Decyzja została przekazana nam z Banku Żywności w Chojnicach – wstrzymanie następuje do odwołania (informacja o rozpoczęciu Programu będzie zamieszczona na stronie internetowej i w siedzibie Ośrodka).

 

Osoby, które otrzymały w sierpniu skierowania, będą prawdopodobnie proszone
o weryfikację swojej sytuacji dochodowej w określonym terminie.

 

W razie pytań prosimy o kontakt telefoniczny pod nr tel. 59 857 44 30
lub osobiście w siedzibie GOPS w godzinach pracy Ośrodka (7.00-15.00)

 

 

 

OGŁOSZENIE

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Koczale informuje, że od 01.08.2019r. następuje kontynuacja współpracy GOPS w Koczale z Bankiem Żywności w Chojnicach w postaci realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

 

Pomocą żywnościową w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego określonego w ustawie o pomocy społecznej:

 

- 1.402,00 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej

- 1.056,00 zł w przypadku osoby w rodzinie.

 

Osoby, które chcą korzystać z żywności w ramach Podprogramu 2019 zapraszamy od 01.08.2019r. do wypełnienia oświadczenia i zapisania się na nowe listy.

 

Osoby, które nie zapiszą się na listy żywności i nie wypełnią oświadczenia, nie otrzymają pomocy w ramach Podprogramu.

 

Osoby, które nie korzystają z pomocy społecznej tut. Ośrodka, a które są zainteresowane wsparciem w ramach programu POPŻ, zobowiązane są przedstawić dochody netto za miesiąc poprzedzający zgłoszenie się do tut. Ośrodka, wszystkich członków gospodarstwa domowego.

 

 

 

Zapraszamy do zgłaszania się do pracowników socjalnych
Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Koczale, ul. Zielona 2, 77-220 Koczała,
od poniedziałku do piątku od godz. 7.00 do 15.00 – biuro 1, biuro 4;
telefon 59 857 44 30.

AKTUALNOŚCI:

Zegar

Kalendarz

Rok wcześniej Miesiąc wcześniej
Kwiecień 2024
Miesiąc później Rok później
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nie
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Imieniny