Efekty Podprogramu 2018
PODPROGRAM 2018– efekty
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Koczale przy współpracy Bankiem Żywności
w Chojnicach realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa
w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2018 – czerwiec 2019.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
-
warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
-
skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
-
mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
-
mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
-
cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
-
tłuszcze (olej rzepakowy),
-
dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
Pomoc żywnościowa trafiła do 345 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej na terenie gminy Koczała. Wydaliśmy osobom potrzebującym 17,09475 ton żywności z POPŻ 2018 tj. 2629 paczek żywnościowych oraz 3,67106 ton żywności z innych źródeł niż POPŻ.
W ramach Podprogramu 2018 nasi podopieczni korzystający z pomocy żywnościowej uczestniczyli
w działaniach towarzyszących. W ramach działań towarzyszących niefinansowanych uczestniczyliśmy łącznie w 2 warsztatach edukacyjnych, w których udział wzięło 35 osób. Było to:
- działanie edukacyjne pn. „Zagrożenia związane z używaniem dopalaczy – profilaktyka uzależnień od substancji psychoaktywnych”
- działanie edukacyjne pn. „Troska o zdrowie psychiczne i fizyczne dzieci i młodzieży”.
Dodatkowo wykonaliśmy takie zadania jak:
a) dbaliśmy o społeczną integrację, której celem było zapobieganie społecznej marginalizacji (realizowana przede wszystkim poprzez czynną pracę socjalną);
b) zapewniliśmy prawidłowy proces informacji mieszkańców gminy Koczała o wytycznych Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa – np. o kryteriach kwalifikowania się do otrzymania pomocy, miejscu, czasie dystrybucji, działaniach towarzyszących;
c) zapewniliśmy wsparcie psychologiczne dla osób zagrożonych wykluczeniem społecznym;
d) organizowaliśmy spotkania informacyjne prowadzone w ramach środowiskowej pracy socjalnej skierowane do osób zagrożonych wykluczeniem społecznym/grup osób najbardziej potrzebujących.
Z kolei Bank Żywności w Chojnicach prowadził działania towarzyszące finansowane, takie jak:
- warsztaty kulinarne – 1 spotkanie dla 10 uczestników;
- warsztaty żywieniowo-dietetyczne - 1 spotkanie dla 10 uczestników.
Dzięki prowadzonym warsztatom możliwe było wzmacnianie samodzielności i kompetencji
w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, ale również integracja i przeciwdziałanie wykluczeniu społecznemu.
Pomoc (żywność oraz warsztaty towarzyszące jej wydawaniu) z PO PŻ jest cenna nie tylko ze względu na oszczędności finansowe, jakie daje gospodarstwu domowemu z uwagi na przekazywane systematycznie produkty żywnościowe, ale również ze względu na umiejętności, wiedzę i relacje nawiązywane podczas spotkań organizowanych w organizacjach współpracujących.